Πέμπτη 19 Ιουλίου 2012

MACA: «Η Ρίζα Του Περού»

MACA: «Η Ρίζα Του Περού»

από Διατροφολογική Θεραπευτική / Diatrofologiki Therapeftiki, Παρασκευή, 29 Ιουνίου 2012 στις 4:45 μ.μ. ·

Μεγαλώνει στις Άνδεις του Περού σε ύψος 14.000 ποδιών! (κανένα άλλο φυτό, πουθενά στον κόσμο, δεν επιβιώνει σε αυτά τα ύψη)… Οι Περουβιανοί το βάζουν καθημερινά στη δίαιτά τους και το χρησιμοποιούν ως τονωτικό ενέργειας πάνω από 2.000 χρόνια, χωρίς καθόλου αρνητικές επιπτώσεις στο σώμα. 
Όπως και η Αλόη Βέρα, η MAKA προσαρμόζεται ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε οργανισμού. Βασική πηγή ενέργειας, δύναμης και αντοχής, λόγω της μεγάλης της περιεκτικότητας σε βιταμίνες, πρωτεΐνες και μέταλλα (ειδικά μαγνησίου και ασβεστίου που βοηθούν στην οστεοπόρωση).

Παραδοσιακά, η μάκα χρησιμοποιείται για την ενίσχυση της γονιμότητας σε ανθρώπους και ζώα, για την αύξηση της λίμπιντο, για αυξημένη ενέργεια και αντοχή και για άλλους ιατρικούς σκοπούς.

Τα ευεργετικά αποτελέσματα της μάκα σε σχέση με τη σεξουαλική λειτουργία ενδεχομένως οφείλονται στην υψηλή συγκέντρωση πρωτεϊνών και ζωτικών θρεπτικών συστατικών. Οι ερευνητές έχουν εντοπίσει δύο ακόμη συστατικά, τις μακαμίδες (macamides), ένα είδος δευτερεύοντος μεταβολίτη (secondary metabolite), και τις μακαένες (macaenes), οι οποίες πιστεύεται ότι παίζουν σημαντικό ρόλο.

Είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική στην εξισορρόπιση των ορμονών (κατάλληλη για κατανάλωση από γυναίκες στην εμμηνόπαυση ή που υποφέρουν από πόνους περιόδου), βοηθάει σε θέματα γονιμοποίησης και ανεβάζει τη λίμπιντο. Επίσης είναι το πλέον κατάλληλο για ανθρώπους που πάσχουν από σύνδρομο χρόνιας κόπωσης και κατάθλιψης.

Η θρεπτική αξία της αποξηραμένης ρίζας της μάκα είναι υψηλή, παρόμοια με τους σπόρους δημητριακών, όπως το σιτάρι και το ρύζι. Περιέχει 60% υδατάνθρακες, 10% πρωτεΐνες, 8,5% φυτικές ίνες, και 2,2% λίπη. Η μάκα είναι πλούσια σε μεταλλικά ιχνοστοιχεία και ειδικότερα σελήνιο, ασβέστιο, μαγνήσιο, και σίδηρο και περιέχει λιπαρά οξέα, μεταξύ άλλων λινολεϊκό οξύ, παλμιτικό οξύ, και ελαϊκά οξέα, καθώς επίσης και πολυσακχαρίτες.